Auzul normal este bilateral

2ci
Incepand cu ianuarie 2012 Clinica urechii lanseaza un nou program care isi propune sa sprijine implantul cohlear bilateral. Este binecunoscut deja faptul ca implantarea timpurie a copilului (de preferinta inaintea implinirii varstei de 1 an) ii va oferi acestuia sansa unui auz normal. O a doua conditie pentru reusita reabilitarii auditive a copiilor su surditate sever-profunda o constituie implantarea bilaterala.
Fie ca este efectuata simultan, fie succesiv, implantarea bilaterala ofera copilului sansa auditiei stereofonice. Cum se traduce acest beneficiu in planu recuperarii functionale?

  1. In primul rand copilul este capabil sa localizeze cu precizie directia sursei sonore. In contextul participarii copilului la activitati colective, identificarea sursei sonore este una dinte conditiile care permite elaborarea unui raspuns adcecvat si prompt, deci o integrare reusita in colectivitate (jocuri, activitati sportive, culturale, etc).
  2. In al doilea rand, capacitatea de intelegere a vorbirii in mediu zgomotos este mult ameliorata. Copilul implantat bilateral are o capacitate superioara de a participa la activitati colective interactive chiar daca aceste se desfasoara in mediu zgomotos (sali de spectacol, sali de sport, piscine, aer liber, pe strada, etc)
Timing-ul ideal al implantarii cohleare a copilului este reprezentat de implantarea unilaterala de preferinta inaintea varstei de 1 an, dar nu mai tarziu de 3 ani, urmata de implantarea urechii contralaterale pana la varsta de 5 ani, dar nu mai tarziu de implinirea varstei scolare. Daca se prefera implantarea bilaterala, atunci ea trebuie efectuata cat mai precoce (preferabil inaintea varstei de 1 an).
Clinica Urechii va oferi consiliere, suport audiologic, logopedic, dar si financiar parintilor acelor copii care au fost deja implantati unilateral, si urmeaza sa primeasca cel de-al doilea implant (care in acest moment nu este compensat in nici un fel prin Programul National de implant cohlear).
Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes