Caz clinic: implant cohlear cu conservarea auzului

Tendinta actuala in chirurgia implantului cohlear este de conservare a eventualelor resturi auditive pe frecventele joase prin rafinarea tehnicilor chirurgicale si evolutia tehnologica a acestor dispozitive.

Va prezentam cazul clinic al unui copil in varsta de 11 ani ce a fost diagnosticat cu surditate neurosenzoriala sever-profunda bilaterala, fiind protezata auditiv la urechea stanga. Fetita a dezvoltat limbaj cu ajutorul protezei auditive de putere crescuta si a labiolecturii. Bilantul audiologic a cuprins urmatoarele teste:
Timpanograma tip A si reflexul auditiv al muschiului scaritei absent ipsi si contralateral:

Otoemisiuni acustice – produsul de distorsiune: absente bilateral

Audiometria tonala liminara: hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda bilaterala

Audiometria vocala: SRT > 50% bilateral

Aceste teste au fost urmate de examinarile imagistice CT de inalta rezolutie si RM ce au evidentiat conformatie normala a mastoidei, urechii medii, urechii interne si a cohleei, si a nervului acustico-vestibular bilateral. De asemenea, s-au efectuat consulturi interdisciplinare de pediatrie, psihiatrie etc. Un aspect important este rezultatul pozitiv al testului genetic pentru Conexina 26, gena cel mai frecvent incriminata in surditatile congenitale.

Etapa de tratament a constat in chirurgia de implant cohlear pentru urechea stanga prin tehnica “soft surgery” cu abord prin fereastra rotunda largita, pacienta avand o evolutie favorabila postoperator (ziua 3 in momentul redactariia acestui articol). De mentionat ca la finalul interventiei chirurgicale telemetria implantului cohlear a relevat valori mici ale rezistentei pe toti cei 11 electrozi.

Particularitatea cazului este tehnica chirurgicala folosita si asocierea acesteia cu electrodul perimodiolar al dispozitivului implantabil. Astfel, “soft surgery” inseamna abordul cohleei prin orificiul natural catre scala tympani, adica prin fereastra rotunda, evitand astfel frezarea unui nou orificiu si implicit distructia structurilor intracohleare.

De asemenea, toate etapele ce implica frezare se efectueaza inaintea deschiderii ferestrei rotunde pentru o protectie cat mai buna a cohleei.

Dupa deschiderea ferestrei rotunde, se aplica la acest nivel o substanta cu proprietati tensioactive precum acidul hialuronic ce are rolul de a izola lichidele din urechea interna de mediul extern si de a lubrifica port-electrodul in momentul insertiei. Nu in ultimul rand, insertia atraumatica a electrodului necesita pregatire si experienta din partea chirurgului. In acest caz, pacienta a beneficiat de electrodul perimodiolar ce asigura o protectie in plus a structurilor din urechea interna si un contact precis cu terminatiile nervoase auditive.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Caz clinic: implant cohlear cu conservarea auzului”

  1. […] cazul clinic aici. Posted in Implantul cohlear Tags: fereastra rotunda, hipoacuzie, implant cohlear, perimodiolar, […]

  2. […] intregul articol aici. Post Published: 25 iulie 2012 Author: Dr. Dan Masariu Found in section: cazuri clinice, […]

  3. […] cazul clinic aici. Posted in info pacienti, prima pagina « Curs de perfectionare in genetica ORL You can […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes