Echipa multidisciplinara de implant cohlear pediatric

dm

Unul dintre aspectele pe care parintii unui copil care urmeaza a fi implantat cohlear il cunosc mai putin este legat de functionarea echipei de specialisti implicati in procesul de evaluare, implantare si recuperare functionala postimplant.

In primii ani dupa inventarea implantului cohlear se considera ca rolul principal in reusita implantarii revine chirurgului, a carui abilitate si experienta este in masura sa influenteze hotarator recuperarea auditiva. Din acest motiv, primele centre de implant cohlear au fost infiintate in clinici in care chirurgia otologica reprezenta principala activitate clinica.

Acest model a fost preluat in ultimul deceniu si in Romania, unde echipele de implant au fost coordonate de profesori universitari cu experienta in chirurgia  generala ORL, in diferite clinici din tara. Acestia si-au asumat rolul de “pionieri” in chirurgia implantului, plasand Romania pe harta tarilor in care aceasta tehnologie de recuperare auditiva a devenit o realitate incontestabila si a condus la diminuarea exodului parintilor catre clinicile otologice de prestigiu din Europa de Vest. Nu intotdeauna insa rezultatele obtinute au corespuns asteptarilor.

Care este cauza acestei stari de lucruri?

O analiza a factorilor care influenteaza reusita implantarii plaseaza pe unul dintre primele locuri coeziunea si profesionalismul echipei multidisciplinare angrenate in aceasta activitate. Constituirea unor astfel de echipe in Romania a reprezentat o adevarata provocare, in special pentru implantul cohlear pediatric. Nu rareori echipele constituite au fost animate in mai mare masura de pasiunea si generozitatea caracteristice oricarui inceput, si mai putin de spiritul de colaborare si profesionalism absolut necesare implementarii unei tehnologii ata de complexe.  Exista clinici in care problematica implantarii cohleare a fost orientata catre obtinerea unui prestigiu chirurgical imediat si mai putin catre cursa de recuperare a pacientului implantat. O astfel de atitudine este greu de inteles atunci cand in cauza sunt copii al caror viitor este decisiv influentat de rezultatul implantarii.

Ce este echipa multidisciplinara de implant cohlear pediatric ?

Implantarea cohleara presupune substituirea mecanismului fiziologic de conversie a sunetelor in informatie pentru sistemul nervos central (transductia mecano-electrica de la nivelul celulei ciliate din urechea interna) printr-un dispozitiv tehnologic complex cuplat prin intermediul unui electrod sofisticat direct la terminatiile nervului auditiv. Este vorba asadar de o “ureche artificiala” a carei functionare difera de auzul normal. Pentru a recurge la un astfel de mijloc de recuperare la copil este necesara indeplinirea cumulativa a unor conditii:

* audiolog capabil sa depisteze si confirme existenta unei pierderi auditive ireversibile sever/profunde bilaterale a copilului prin tehnologii audiologice obiective

* disponibilitatea unui implant cohlear performant (istoric documentat in utilizarea acestuia)

* chirurg ORL cu experienta in chirurgia otologica

* clinica chirurgicala cu dotari specifice chirurgiei pediatrice

* echipa tehnica competenta pentru reglarea implantului cohlear (inginer de sistem cu pregatire specifica)

* audiolog cu experienta in obiectivarea nivelului de recuperare auditiva a copilului implantat

* specialist psihopedagog cu experienta in reabilitarea logopedica a copiilor implantati cohlear

Activitatea acestei echipe incepe practica in maternitate prin sceeningul audiologic al hipoacuziei (atat de precar inca in tara noastra), si se continua pe o durata de 3-5 ani pana la recuperarea auditiva definitiva, invatarea vorbirii, si reintegrarea sociala a copilului in sistemul scolar normal. Vorbim practic de o activitate deosebit de complexa, pe deplin justificata de eficienta acestei tehnologii in continua evolutie. Actorii acestei echipe isi desfasoara activitatea asemantor unei “celule de criza” care trebuie sa raspunda in mod coordonat si in timp util la o situatie cu o dinamica evolutiva, inscriind activitatile specifice intr-o “cursa contra-cronometru” pentru utilizarea ferestrei optime de implantare (12 luni-3 ani) avand drept obiectiv final achizitionarea limbajului vorbit de catre copil pe baza unei stimulari auditive eficiente.

De curand, in baza unui proiect cofinantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, pregatirea acestor echipe multidisciplinare a fost organizata pe baza unui program denumit “Formarea profesionala a celulelor regionale de sprijin pentru reintegrarea sociala si profesionala a surzilor implantati cohlear” . Perspectiva realizarii unei activitati eficiente cu copilul implantat cohlear inca de la depistarea deficitului auditiv nu mai pare atat de indepartata. Aceste echipe sunt in masura sa gestioneze eficient relatia dintre parintele copilului implantabil/implantat cohlear si structurile implicate in aceasta activitate, oferind acestuia garantia unui rezultat auditiv dezirabil.

O astfel de echipa functioneaza in prezent la Clinica Urechii din Bucuresti, echipa care a realizat implantarea unui copil de 2 ani si 3 luni selectionat de Spitalul de copii “Grigore Alexandrescu”. Aceasta este in masura in prezent sa ofere parintilor asistenta competenta pe tot parcursul de la depistarea hipoacuziei pana la reintegrarea definitiva a copilului implantat in societate si s-a implicat in programe de depistare activa si sprijinire a acestor copii.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Echipa multidisciplinara de implant cohlear pediatric”

  1. […] fost infiintate in clinici in care chirurgia otologica reprezenta principala activitate clinica.  continuare… Post Published: 25 iulie 2010 Author: dr.Lucian David Found in section: Implant auditiv, articole […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes