Implantul cohlear bilateral

bci2

Organul auditiv la om este un organ pereche, urechile fiind dispuse pe partile laterale ale capului. Auzul bilateral denumit si stereoauditie are o serie de avantaje fata de informatia sonora furnizata de un singur receptor auditiv. Printre acestea se numara localizarea precisa a sursei sonore, discriminarea auditiva superioara si o capacitate crescuta de intelegere a vorbirii.

Similar auzului normal stereofonic, implantarea bilaterala este capabila sa furnizeze in mare masura pacientului avantajele enumerate mai sus. Primul adult a fost implantat bilateral in anul 1996, in timp ce primul copil a fost implantat bilateral in anul 1998. In anii care s-au scurs de la aceste evenimente s-a acumulat o considerabila experienta referitoare la rezultatele pe care le putem astepta de la implantarea cohleara bilaterala, refleectata intr-un mare numar de studii clinice si lucrari stiintifice publicate.

Prezentam in continuare avantajele obtinute:

Localizarea sursei sonore si discriminarea auditiva intre diferitele tipuri de sunete sunt net superioare in cazul implantarii bilaterale si reprezinta beneficiile-cheie ale acesteia. Senzatia spatiala a auzului este restabilita cu succes prin utilizarea cate unui implant pentru fiecare ureche hipoacuzica. La copil este de preferat implantarea cohleara succesiva a celor doua urechi, in timp ce la adult implantarea simultana pare sa aiba rezultate superioare pentru acest parametru. In cazul adultilor, beneficiul maxim a fost obtinut la cei care au purtat anterior proteze auditive bilateral.

Intelegerea vorbirii este mult ameliorata dupa activarea celui de-al doilea implant. Acest lucru a fost demonstrat atat pentru intelegerea vorbirii in liniste, dar mai ales pentru mediul cu zgomot. Astfel, pacientul implantat bilateral are o capacitate superioara de a intelege ceea ce se vorbeste in locuri publice, in conversatii de grup, evenimente sociale, adunari, la scoala, in mediu industrial, etc. Practic, implantarea bilaterala se comporta ca un “filtru” pentru zgomotul ambiant, facilitand intelegerea limbajului vorbit.

Aceste beneficii sunt in mod particular importante cand implantul este facut la copilul mic, cu varsta sub 3 ani, ceea ce permite o achizitie superioara a vorbirii in perioada in care plasticitatea cerebrala este net superioara adultilor.

Dezavantaje:

Una dintre limitarile implantarii auditive bilaterale o constituie existenta auzului rezidual la una dintre urechi. Acest aspect trebuie luat in considerare in special in cazul copiilor, care ar putea beneficia de-a lungul vietii de progresele tehnologice viitoare in restabilirea functiei celulelor ciliate.
Implantarea auditiva succesiva a celor doua urechi impune o perioada de adaptare in care pacientii acuza uneori senzatii auditive confuze, distorsionate in raport cu experientele auditive unilaterale.
Nu in ultimul rand, costul procedurii bilaterale este un alt factor care trebuie luat in calcul in decizia terapeutica.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Implantul cohlear bilateral”

  1. […] intregul articol aici. Post Published: 30 martie 2010 Author: dr.Lucian David Found in section: Hipoacuzia, implant […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes