Implantul cohlear in Romania – Alternativa exista!

implant cub

Pornind de la situatia de fapt existenta in Romania anului 2010 – sa nu uitam ca statutul de tara membra a Uniunii Europene ne obliga la comparatii inevitabile cu tarile care au rezolvat in mod stralucit aceasta problema – un grup de initiativa centrat pe nucleul Clincii Urechii din Bucuresti a initiat o analiza amanuntita a posibilitatilor de remediere a actualei stari de lucruri, pornind de la experienta tarilor care au gasit deja solutii acestei probleme.

Segmentul tinta

Obiectivul stabilit de acest grup de initiativa consta in oferirea unei sanse reale de implantare auditiva in fereastra optima (6 luni – 3-4 ani)  a celor 150-250 de copii cu surditati prelinguale neinrolati in Programul National de Implant Cohlear gestionat de Ministerul Sanatatii.

Desi necesitatile de implantare se extind si asupre surditatilor postlinguale, consideram ca lipsa de reactie a societatii la destinul sumbru al acestor copii, conduce la prejudicii considerabile de ordin social, moral, institutional, economic, etc. care nu mai pot fi tolerate de o societate evoluata, orientata catre rezolvarea necesitatilor membrilor ei. Cu ale cuvinte, implantarea auditiva a copilului mic cu surditate prelinguala, inaintea pierderii plasticitatii corticale, constituie prioritatea “0” a programului pe care initiatorii il aduc in atentia lumii medicale, a parintilor si autoritatilor, datorita eficientei majore a acestei tehnici pentru schimbarea destinului in viata a celor condamnati deocamdata la izolare si la statutul de “persoana cu nevoi speciale”.

Obiective imediate

Ca obiectiv preliminar, initiatorii au stabilit necesitatea infiintarii unei entitati economice capabile sa actioneze in conditiile economiei de piata care sa aiba ca scop principal rezolvarea problemei identificate mai sus. Initiatorii au denumit aceasta entitate IMPLANT AUDITIV CU, urmand a face demersurile necesare pentru inregistrarea sa legala.

Primul obiectiv este reprezentat de identificarea imediata a pacientilor din grupul tinta prin procedee de screening si depistare activa in populatia Romaniei prin tehnici audiologice performante, cu constiturea unei baze de date comprehensive bazata pe evaluare audiologica obiectiva, de natura a stabili in mod corect candidatii pentru implant cohlear la nivelul anului 201o, si in anii urmatorii.

Al doilea obiectiv este reprezentat de asigurarea infrastructurii medicale performate necesare si a echipelor complete de specialisti (audiolog, chirurg, inginer de sistem, logoped, psiholog) capabile sa efectueze un numar mare de  proceduri de evaluare, implantare si recuperare functionala auditiva. CLINICA URECHII din Bucuresti constituie pilonul central pentru concretizarea acestui obiectiv.

Al treilea obiectiv este reprezentat de o campanie energica de asigurare a resurselor finaciare necesare implantarii acestor copii, atat din tara cat si din strainatate, in mod coordonat, cu elaborarea unor criterii transparente de ordin medical si moral in stabilirea prioritatilor de implantare. Resursele identificate vor fi orientate prioritar catre  procurarea de implante cohleare la cel mai bun raport cost/performanta.

Un ultim obiectiv este reprezentat de scurtarea la maxim a intervalului de timp dintre depistarea hipoacuziei, stabilirea indicatiei de implantare, si momentul realizarii interventiei chirurgicale, factor cheie in asigurarea succesului procedurii. In paralel se va desfasura o promovare activa a procesului de recuperare functionala auditiva in limba materna a pacientilor implantati si a activitatilor subsecvente avand drept scop constientizarea faptului ca in prezent handicapul senzorial auditiv poate fi compensat in proportie de 100%.  Aceasta este “Cursa contracronometru” de care depind rezultatele finale.

Obiectiv final

Vom pune in discutie modelul institutiilor speciale destinate copiilor cu deficiente auditive din Austria, unde anual sunt implantati cca 100 de copii (la o populatie totala de 8.3 milioane de locuitori), cei mai multi bilateral, problema fiind integral rezolvata. In acest moment, singura diferenta dintre aceste scoli si scolile normale este reprezentata de faptul ca la ore sunt prezenti cate doi profesori, programa scolara fiind identica, iar traseul in viata al copiilor care absolva acceste scoli (fostele scoli pentru surdo-muti) se suprapune  peste cel al oricarui copil lipsit de probleme auditive. Situatii similare sunt intalnite in Polonia, Ungaria, Italia, Cehia. Ucraina si Bulgaria sunt la randul lor foarte aproape de indeplinirea acestui obiectiv. Va trebui sa reconsideram activitatea institutiilor pentru surdo-muti inca active in Romania cu gandul la capacitatea “absolventilor” acestora de a performa in viata… In mod cert, concretizarea acestui program va usura factura sociala pe care institutile statului sunt obligate sa o acopere in acest moment.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Implantul cohlear in Romania – Alternativa exista!”

  1. crina says:

    am o verisoara care nu aude deloc are 30 de ani am vrea sa stim daca mai se pote face ceva VA ROG SA MI RASPUNDETI DACA SE POATE SUNT DIN ARAD

  2. Posibilitatea unui implant cohlear exista la orice varsta. Rezultatele implantarii depind insa in mare masura de gradul de maturare a structurilor nervoase auditive si capacitatea de intelegere a limbajului. Practic, tinand seama de costul ridicat al dispozitivului, implantarea unui adult este recomandata in situatia in care acesta a auzit cel putin jumatate din varsta sa biologica si a invatat sa vorbeasca. Daca subiectul nu intruneste aceste conditii, rezultatele asteptate sunt considerate mai curand modeste si nu justifica investitia in acest mijloc scump de recuperare auditiva.
    In cazul verisoarei dvs. conditia ar fi ca aceasta sa fi invatat sa vorbeasca, si sa fi auzit (cu sau fara proteze) timp de cel putin 15 ani.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes