Precautii pentru pacientii cu implant cohlear

05 CI24RE

Implantul cohlear este dispozitiv electro-magnetic, precum multe dintre aparatele care ne incojoara in viata de zi cu zi. Pacientii purtatori ai unui asemenea dispozitiv trebuie sa ia in considerare o serie de precautii pentru a asigura functionalitatea acestor implante pe toata durata vietii.

Sursa: “Cohlear. Important information” @ Cochlear Ltd. 2012

1. Tratamente medicale care produc curenti de inductie

Electrochirurgia – pentru pacientii care vor necesita interventii chirurgicale in zona capului si a gatului, este important de stiut ca este interzisa utilizarea cauterului monopolar in aceste regiuni. Alternativa o reprezinta folosirea cauterului bipolar la o distanta mai mare de 1-2 cm de regiunea stancii temporale unde se afla electrodul implantului cohlear.

Diatermia – acest procedeu determina incalzirea tesutului in profunzime si este generat prin doua modalitati: diatermia prin radiatie electromagnetica este interzisa datorita curentilor electrici ce pot lua nastere in electrodul cohlear, ducand la leziuni ale structurilor nervoase din urechea interna; diatermia prin ultrasunete este in schimb permisa doar inferior de torace (nu pentru cap si gat).

Neurostimularea si terapia cu radiatii ionizante – procedee interzise in regiunea implantului cohlear.

Terapia electroconvulsiva – procedeu interzis in totalitate.

2. Examinarea craniului prin tehnici nucleare: Rezonanta magnetica la pacientii cu implant cohlear

Imagistica prin rezonanta magnetica este contraindicata exceptand urmatoarele conditii:

 • pacientul nu trebuie sa poarte procesorul extern al sistemului de implant in camera de rezonanta magnetica
 • examinarea prin rezonanta magnetica va crea o zona de umbra in regiunea implantului cohlear, fara valoare diagnostica. In functie de modelul implantului cohlear, raza sferei de umbra poate varia. Daca nu este cunoscut modelul implantului cohlear, se poate efectua o radiografie a stancii temporale pentru identificarea dispozitivului.
 • modalitatea si parametrii examinarii trebuie cunoscuti de catre medicul specialist in imagistica nucleara.

3. Precautii generale

 • Traumatismele la nivelul capului si gatului trebuie eviate
 • Normele de utilizare a sursei de alimentare trebuie cunoscute (baterii, acumulatori, incarcatoare)
 • In vecinatatea sistemelor de securitate si detectie a metalelor, implantul trebuie inchis. In caz contrar se pot auzi sunete distorsionate.
 • Telefoanele mobile si antenele fixe (radio, GSM) pot genera sunete distorsionate.
 • In avion, uneori este necesara inchiderea dispozitivelor ce emit radiatii electromagnetice. Atunci trebuie inchise stimulatorul implantului si telecomanda acestuia.
 • Pentru scufundari trebuie sfatul medical. Adancimea de scufundare difera in functie de modelul implantului.
 • Este posibila interferenta cu alte dispozitive medicale impantabile precum pacemaker-ul. Telecomanda implantului cohlear trebuie tinuta la cel putin 6 cm de pacemaker.
 • Decarcarile electrostatice: in aceste situatii trebuie atins un obiect metalic.
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Precautii pentru pacientii cu implant cohlear”

 1. […] articulul intreg aici. Post Published: 08 octombrie 2012 Author: Dr. Dan Masariu Found in section: Implant auditiv, […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes