Recunoastere pentru implantul auditiv

Lasker 2013

Premiul Lasker~DeBakey 2013 pentru cercetare medicala a fost acordat catre trei personalitati (Graeme Clark – Melbourne, Ingeborg Hochmair – Innsbruck si Blake Wilson – Duke University) pentru crearea implantului cohlear modern, aparatul ce restaureaza auzul persoanelor cu hipoacuzie profunda.

In anii 50, medicii francezi un incercat sa genereze senzatii auditive cu ajutorul stimularii electrice a urechii, insa fara rezultate promitatoare. Ideea a fost preluata de Dr. William House (SUA) care a implantat un pacient in 1961 cu un tip de dispozitiv ce stimula urechea interna intr-un singur punct. Implantul a fost respins, dar in 1969 la o noua incercare, operatia a avut succes, iar senzatiile auditive au permis pacientului recunoasterea unor sunete, fara a intelege vorbirea. Blair Simmons (Stanford University) a demonstrat in aceeasi perioada importanta locului de stimulare in cohlee pentru fiecare sunet, nu doar secventa temporala folosita pana atunci.

Pasul decisiv a fost facut 16 ani mai tarziu prin viziunea si perseverenta Dr. Ing. Hochmair si Prof. Dr. Clark ce au implantat pacientii cu aparatele dezvoltate separat in 1977, respectiv 1978. Diferenta majora a fost inglobarea mai multor electrozi ce stimuleaza regiuni diferite ale cohleei, lucru care a imbunatatit dramatic intelegerea vorbirii. Multe aparate moderne pastreaza unele dintre ideile originale (precum stimularea pe canale multiple).

In 1991, Blake Wilson a prezentat o noua metoda de codificare electrica a sunetelor (continuous interleaved sampling – CIS) ce a permis pentru prima data pacientilor implantati recunoasterea propozitiilor fara ajutor vizual. Aceasta metoda a fost pusa rapid la dispozitia producatorilor de implante cohleare , astfel incat pacientii au beneficiat in scurt timp de un nou progres major in restaurarea auzului.

Surse:

Autor: dr. Dan Masariu

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Recunoastere pentru implantul auditiv”

  1. […] remiul Lasker~DeBakey 2013 pentru cercetare medicala a fost acordat catre trei personalitati (Graeme Clark – Melbourne, Ingeborg Hochmair – Innsbruck si Blake Wilson – Duke University) pentru crearea implantului cohlear modern, aparatul ce restaureaza auzul persoanelor cu hipoacuzie profunda. Citeste intregul articol pe http://www.implantauditiv.ro […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes