Tipuri de electrozi pentru implantul cohlear

electrod

Electrodul folosit pentru implantul cohlear este una dintre cele mai importante componente ale acestui sistem datorita faptului ca reprezinta interfata de conectare cu sistemul nervos al pacientului, mai exact, contactul cu nervul auditiv.

Din acest motiv, compania MED-EL a acordat o mare atentie designului si functionalitatii acestei componente si a elaborat mai multe tipuri de electrozi pentru diferitele situatii intalnite in clinica.

Unul dintre avantajele electrozilor MED-EL este lungimea de 31,5 mm in total si 26,4 mm zona contactelor electrice, fiind cei mai lungi comparativ cu alti electrozi prezenti pe piata. Aceasta dimensiune se traduce prin faptul ca electrodul poate acoperi intreaga lungime a cohleei pentru a stimula toate terminatiile nervoase auditive disponibile, inclusiv cele de la varful cohleei. In acelasi timp, spatiul mai mare disponibil intre 2 canale consecutive scade posibilitatea interactiunii intre cele 2 canale, crescand astfel nivelul discriminarii la nivel cerebral.

Un alt avantaj al acestor electrozi este flexibilitatea crescuta care le confera usurinta in penetrarea cohleei pana la varf si fara efect traumatic asupra terminatiilor nervoase auditive. Pe langa electrodul standard, exista mai multe tipuri de electrozi folositi in situatiile speciale dictate de anomaliile malformative ale cohleei:

  • electrodul cu varf subtire are aceeasi lungime ca si cel standard, dar ultimele 5 contacte sunt simple (nu duble, cum sunt restul contactelor) pentru o flexibilitate crescuta;
  • in cazul osificarii malformative a cohleei, exista electrozi care concentreaza mai multe canale in zona din cohlee care poate fi stimulata;
  • electrodul dublu (split) este utilizat in malformatiile cu osificare severa sau fibroza a cohleei, fiind introdus prin doua orificii de cohleostomie pentru a stimula terminatiile nervoase atat in portiunea bazala cat si in cea apicala a urechii interne (intreaga gama de frecvente auditive).

Crearea acestor tipuri de electrozi este bazata pe experienta indelungata a companiei MED-EL in domeniul implantului cohlear, adica peste 35 ani de cercetare si inovatii. Electrozii sunt produsi in sediul firmei din Innsbruck, Austria, iar o mare parte din procesul de fabricatie este efectuata manual pentru asigurarea unei calitati optime.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tipuri de electrozi pentru implantul cohlear”

  1. […] articolul intreg aici. Post Published: 11 aprilie 2010 Author: Dr. Dan Masariu Found in section: articole originale, […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes