Beneficiile implantului cohlear bilateral

Smiling_girl_cochlear_implant

Studiile si experienta clinica din ultimele 2-3 decenii au demonstrat ca implantarea cohleara unilaterala aduce beneficii semnificative fata de protezarea auditiva clasica la pacientii cu hipoacuzie sever-profunda. In consecinta, implantul cohlear unilateral a devenit tratamentul standard pentru pacientii cu astfel de indicatie, fiind practicat in zeci de mii de cazuri pana in prezent. Daca implantul la o singura ureche aduce beneficii atat de importante in viata pacientilor hipoacuzici, ce avantaje suplimentare obtinem prin implantarea ambelor urechi?

Auzul normal este bilateral

Oricat de eficient este implantul cohlear unilateral, pacientii intampina dificultati semnificative pe parcursul vietii legate de auz. Putem considera ca implantarea unei urechi transforma pacientul cu deficit auditiv profund bilateral intr-unul cu auz mediu la o ureche si hipoacuzie profunda la cealalta ureche. Aceasta situatie poate avea consecinte intr-o multitudine de situatii de comunicare pentru adulti si copii.

Este importantat de mentionat faptul ca implantul cohlear bilateral nu poate reda auzul normal, dar oamenii in general se bazeaza pe informatii provenite de la ambele urechi. Creierul nostru este construit sa proceseze si sa analizeze informatiile de la ambele urechi, facand posibila auditia in conditii diverse intalnite in viata reala.

Beneficiile auzului bilateral

Discriminarea vorbirii in zgomot: sistemul nervos auditiv combina si compara semnalele de la ambele urechi, iar creierul este capabil sa filtreze ce vrem sa auzim din restul sunetelor pe care le ignoram. Purtatorul unui singur implant cohlear trebuie intotdeauna sa se pozitioneze cu urechea implantata spre persoana care vorbeste, in timp ce o persoana cu auz binaural nu trebuie sa isi modifice pozitia in functie de sursa sonora. In plus, cand exista mai multi interlocutori iar pacientul este unilateral implantat, indiferent de pozitie, cineva este situat in partea gresita, facand dificila conversatia de grup.

Localizarea: Auzul binaural este esential pentru localizarea directiei sunetului, similar cu efectul stereo, cand sunt necesare cel putin doua boxe pentru a da spatialitate sunetelor. Aceasta abilitate are implicatii de siguranta, precum localizarea masinilor in trafic, si de orientare catre vorbitor in cadrul unui grup (clasa, sedinta etc.).

Avantaje subiective, calitative: Implantul binaural ofera sunet mai natural, mai echilibrat, imbunatatind auzul la fel cum vederea cu ambii ochi este mult mai confortabila. Frustrarile generate de auzul monoaural pot duce la izolare sociala, scazand calitatea vietii. Adultii purtatori de implant cohlear bilateral descriu senzatia de sunet “din afara capului” in lumea reala, se simt mai putin dezorientati putand interactiona cu grupuri de oameni si resimt un nivel de stres mai redus. Copiii implantati bilateral relateaza ca le place sa auda cu ambele urechi, la fel ca si prietenii lor. De asemenea, se descurca mai bine in clasa si pot acumula informatii mai usor.

Beneficiile implantului cohlear bilateral, precum cresterea calitatii vietii, auzul in mediu zgomotos sau atentia intr-o conversatie, depasesc categoric efortul financiar al costului celui de-al doilea implant cohlear.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Beneficiile implantului cohlear bilateral”

  1. […] articolul pe http://www.implantauditiv.ro Post Published: 19 iulie 2011 Author: admin Found in section: Implant auditiv, implant […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes