Implantul cohlear la copil

cic

Implantul cohlear si vibroplastia au schimbat complet tabloul posibilitatilor de recuperare auditiva in ultimele 2 decenii. Hipoacuzia neurosenzoriala severa si profunda au incetat sa mai reprezinte sentinte definitive de scufundare a pacientului in “lumea tacerii” – limitarea drastica a posibilitatii sale de a comunica si relationa cu lumea inconjuratoare.

Cu toate acestea asistam in Romania de astazi la o incredibila propagare a ignorantei in legatura cu progresele tehnologiilor de recuperare auditiva, conjugata cu o pasivitate greu de tolerat a celor implicati in aplicarea eficienta a acestor tehnologii. Desigur, problema costurilor poate reprezenta scuza perfecta pentru aceste atitudini. La o analiza mai aprofundata, vom descoperi insa ca amanarea unui implant cohlear in special in cazul surditatilor prelinguale poate conduce la costuri inacceptabile pentru familie si societate, exponential mai mari decat cele ale implantarii copilului in timp util pentru achizitionarea limbajului vorbit.

Romania si implantul cohlear

Aplicand la populatia actuala a Romaniei incidenta surditatilor congenitale in populatia generala rezulta un numar de aproximativ 200-400 de copii care se nasc cu deficienta auditiva sever/profunda bilaterala in fiecare an pe teritoriul tarii noastre.

Care este soarta acestor copii?

In absenta unei interventii medicale decise si profesionale pentru diagnosticarea si compensarea deficitului auditiv, parte din acesti copii raman nediagnosticati pana la varste la care implantarea devine putin eficienta ca urmare a pierderii plasticitatii corticale auditive (in jurul varstei de 5 ani) – element cardinal pentru achizitionarea vorbirii.

Reteaua audiologica din Romania este din pacate insuficient dezvoltata si putin capabila sa depisteze si sa monitorizeze copilul hipoacuzic pana in momentul implantarii. Ca urmare, un numar important de copii implantabili raman fie nediagnosticati, fie evaluati superficial din punct de vedere audiologic din cauze imputabile serviciilor medicale (servicii de screening audiologic al nou-nascutului slab dezvolatate, aparatura audiologica insuficienta sau neperformanta, cooperare deficitara medic de familie-audiolog-pediatru, etc).

Recesiunea economico-finaciara a impus la randul sau constrangeri nemiloase asupra parintilor confruntati cu necesitatea de a oferi un viitor normal copilului hipoacuzic. Amanarea momentului implantarii in speranta suportarii costurilor de catre programele Ministerului Sanatatii a reprezentat in ultimii ani regula care a condamnat sute de copii implantabili la neutilizarea ferestrei optime de implantare (situata intre 6 luni si 3-4 ani). Ca urmare, am asistat in Romania la o serie de implantari cohleare tardive, dupa varsta de 6 ani, uneori chiar la 14-15 ani, ale caror beneficii limitate au pus in discutie in mod nemeritat eficienta acestei tehnologii.

Programul National de Implant Cohlear

O alta cauza a pierderii momentului optim pentru implantare o reprezinta fragilitatea programului national de implant cohlear gestionat de Ministerul Sanatatii. In mod arbitrar acesta se axeaza pe concentrarea copiilor cu indicatie de implant in cateva clinici la nivelul carora sunt deschise “liste de asteptare” a finatarii integrale a implantului prin Programul National de implant cohlear. Consecinta acestei politici o reprezinta alocarea resursei finaciare catre un numar variabil de implante auditive finatate integral in functie de resursele asigurate de buget (intre 15-20 de implante in anii cu resurse limitate, ajungand pana la 50 de implante in anii de “boom” economic 2007-2008).

Cu alte cuvinte, autoritatile medicale opereaza o selectie nemiloasa pe criterii financiare a unui numar variabil de copii care sunt implantati in defavoarea unui numar mult mai mare de copii (200-300 in fiecare an) care sunt condamnati la handicap auditiv, institutionalizare, amputarea arbitrarie a viitorului lor inca de la cea mai frageda varsta …

O astfel de politica presupune indiferent de criteriile de selectie utilizate o doza sesizabila de cinism si imoralitate. Mult mai rationala si echitabila ni s-ar parea finantarea partiala a implantului intr-o proportie directa cu resursa financiara sustinuta de buget pentru TOTI copii implantabili (similar procentului de compensare a protezelor auditive). O astfel de abordare ar oferi un punct de plecare pentru finantarea complementara a implantului la copil din resurse extrabugetare (coplati, contributii ale parintilor, sponsorizari, deduceri fiscale, etc) care ar putea asigura o accesibilitate mult mai larga si echitabila a acestei “tehnologii miraculoase”.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Implantul cohlear la copil”

  1. martuica aneta says:

    buna ziua, sunt medic de familie in jud. caras-severin si am un mpacient de 4 ani pe care vreau sa-l inscriu in programul de implant cohlear. va rog sa-mi spuneti pasii care trebuie urmati si actele necesare pe care familia trebuie sa le puna la dispozitie. va multumesc.

  2. Mai intai trebuie stabilite cu precizie gradul si severitatea hipoacuziei. In acest scop copilul trebuie evaluat intr-una dintre clinicile care dispune de servicii audiologice pediatrice complexe (puteti sa luati legatura in acest scop cu dr. Adrian Tudor la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti sau cu dr. Dorinela Zabos din Timisoara ). Daca in urma acestor evaluari, se stabileste indicatia de implant cohlear, copilul poate beneficia de includerea in Programul National de Implant care poate compensa costul unuia dintre cele doua implante necesare. Clinicile ORL unde sunt deschise liste de asteptare in acest scop sunt Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi. In general, parintii trebuie sfatuiti sa se implice in finantarea celui de-al doilea implant din resurse atrase prin mijloace proprii. Urgenta implantarii copilului este maxima, intrucat sansele de recuperare functionala a copiilor implantati dupa varsta de 4-5 ani sunt mult diminuate.

  3. maria says:

    buna ziua.fetita mea a fost prematura si de la nastere a fost diagnosticata cu hipoacuzie bilaterala profunda.acum poarta protezele auditive ,dar pana la vara medicii spanioli au spùs ca o vor opera.am citit ca implantul cohlear consta in 2 parti:partea interna si partea externa.am o singura nelamurire si de aceea va rog frumos, sa ma informati cu privirea la implantul cohlear extern:il va purta toata viata atasat de par? multumesc anticipat

  4. Dr. Dan Masariu says:

    Sistemul de implant cohlear in forma actuala este alcatuit din doua componente separate fizic: partea implantabila si partea externa. Aceasta din urma contine microfonul, procesor auditiv, diverse circuite de procesare a sunetului si o antena prin care comunica cu componenta implantabila. Aceasta componenta va trebui purtata atat timp cat se doreste functionarea implantului. Producatorii de implant cohlear promit posibilitatea schimbarii in viitor a componentei externe pe parcursul dezvoltarii altor sisteme, fara a fi necesara inlocuirea partii implantabile.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes