Vibroplastia (implantul activ de ureche medie) in atrezia conductului auditiv extern

VSB-aa

Chirurgia  malformatiilor urechii externe si medii este unul dintre domeniile cele mai dificile ale chirurgiei otologice. Exista doua obiective chirurgicale principale:

 • construirea unui conduct auditiv extern larg si stabil, acoperit cu piele uscata.
 • recuperarea intr-o proportie cat mai mare si pe termen cat mai lung a hipoacuziei (deosebit de important in malformatiile bilaterale)

In atrezia aurala congenitala structurile urechiii externe si medii sunt incomplet dezvoltate. Incidenta afectiunii este de 1 caz la 10.000/20.000 de  nou nascuti. In formele severe conductul auditiv extern lipseste complet, iar structurile urechii medii (inclusiv osisoarela) sunt rudimentare, sau lipsesc la randul lor. In formele medii conductul auditiv extern este schitat si se termina ” in fund de sac”, sau este stenotic, terminandu-se cu o schita de membrana timpanica lipsita de contact cu elementele osiculare. Pavilionul auditiv are dimensiuni reduse (microotie), sau lipseste complet. Reconstructia acestuia este o alta sarcina deosebit de dificila pentru chirurgul otolog sau plastician.

In atrezia aurala congenitala rolul chirurgului nu se limiteaza la diagnosticul si tratamentul imediat al afectiunii. Chirurgul trebuie sa evalueze nevoile auditive ale copilului ( in special in cazul atreziei bilaterrale) si sa decida nu doar asupra tipului de chirurgie, ci si asupra momentului optim al practicarii diferitelor interventii chirurgicale. In acest scop, chirurgul otolog trebuie sa colaboreze strans cu chirurgul plastician implicat in reconstructia pavilionului auditiv.

Un lucru important trebuie retinut: Nu toti pacientii cu atrezie aurala beneficiaza de rezolvare chirurgicala. Circa 50% dintre pacientii cu sindroame plurimalformative (Treacher Collins, microsomia hemifaciala Goldenhar) nu pot fi operati datorita conditiilor anatomice locale.

Majoritatea cazurilor de intalnite in clinica (60-75%) prezinta atrezie unilaterala si sunt candidati la rezolvarea chirurgicala.

Este interesant de remarcat faptul ca urechea interna se dezvolta in viata intrauterina mult inaintea urechii medii si conductului auditiv extern, avand origini embriologice complet diferite.  Ca urmare cea  mai mare parte dintre pacientii cu atrezie aurala prezinta o functie cohleara normala. Lipsa mecanismului de transmitere a sunetelor (urechea externa si medie) impiedica insa perceptia auditiva.  Urmatoarele mijloace terapeutice de restabilire a conducerii sonore catre urechea interna normala pot fi luate in discutie:

 • implantul auditiv activ de ureche medie
 • protezele auditive cu transmitere osoasa
 • protezele auditive cu ancorare osoasa (BAHA)
 • reconstructia chirurgicala a conductului auditiv extern si a urechii medii (abord Jahrsdorfer)
 • mastoidectomia cu sau fara reconstructia urechii medii

Daca la varste mai fragede sunt de preferat mijloacele protetice (in special atunci cand urechea contralaterala are o functie auditiva normala), reconstructia chirurgicala a conductului este solutia preferata la pacientii care au depasit varsta pubertatii. Tinand sema de eficenta recunoscuta a implantului auditiv activ de ureche medie Soundbridge, utilizarea acestuia ca mijloc de reabilitare auditiva inca de la varste fragede pare a fi solutia preferata in marile clinici otologice ale lumii. Ulterior, conductul auditiv extern poate fi reconstruit chirurgical la varsta adulta.

Evaluarea imagistica amnuntita prin tomografia de inalta rezolutie a stancii temporale este intotdeauna primul pas spre o indicatie terapeutica potrivita. Evaluarea audiologica exhaustiva este al doilea criteriu decisiv pentru conduita ulterioara.

Contraindicatii:

 1. absenta functiei cohleare face inutile eforturile de corectare chirurgicala sau protezare auditiva
 2. absenta sau deficitul functiei ventilatorii tubare pot fi la originea esecului incercarilor de restabilire a functiei de transmisie a urechii medii (sistemul timpano-osicular)
 3. procidenta accentuata a tegmenului mastoidian nu permite frezarea unui culoar suficient de larg pentru conductul auditiv extern
 4. anomaliile majore de traiect ale nervului facial intrapetros (uneori pot fi rezolvate prin reamplasarea acestuia in cavitatea mastoidiana)
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Vibroplastia (implantul activ de ureche medie) in atrezia conductului auditiv extern”

 1. […] citeste articol… Post Published: 02 aprilie 2010 Author: dr.Lucian David Found in section: articole originale, implant ureche medie, Info medic ORL, Urechea externa […]

 2. Raluca Galma says:

  Buna ziua! Am un baietel de 2 luni si s-a nascut cu o malformatie la urechea dreapta asemanatoare cu cea din poza. Cu cealalta ureche aude normal. As dori sa stiu daca v a fi afectata vorbirea si daca il v-a influenta negativ faptul ca nu aude stereo, adica nu aude de unde vine sunetul. Ce pasi trebuie urmati luaind in considerare varsta pe care o are.Multumesc!

 3. Alexandru Elena says:

  Buna ziua! Am o fetita de 6 ani cu malformatie la urechea dreapta asemanatoare cu cea din poza. Cu cealalta ureche aude normal si este normala. As dorisa stiu ce pasi trebuie urmati pentru aceasta problema.
  Va rog sa imi raspundeti repede. Va multumesc.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes