Tratamentul hipoacuziei severe mixte cu implant vibrator activ de ureche medie plasat in fereastra rotunda

vsb

In ultimii 2 ani, indicatiile implantului activ de ureche medie s-au largit considerabil odata cu acumularea datelor clinice despre recuperarea auditiva a pacientilor implantati pentru alte tipuri de hipoacuzie decat cele clasic indicate in paleta implantului activ de ureche medie.

Pacientii cu defecte ale lantului osicular care nu pot fi recuperati cu ajutorul osiculoplastiilor clasice (utilizand implante pasive) constituie astazi una dintre noile indicatii ale implantelor active de ureche medie. In aceste situatii, amplasarea transductorului cu masa flotanta direct in nisa rotunda reprezinta o cale alternativa de transfer a energiei sonore catre fluidele urechii interne, suplimentand inputul auditiv furnizat cohleei. Prin acest mecanism se poate obtine o ridicare a pragurilor auditive cu 30 dB si chiar mai mult, atunci cand pierderea auditiva este intre -60 si -80dB. Rezultatul functional raportat este si mai spectaculos in cazul audiogramei vocale: indicele de discriminare a vorbirii ajunge la 100% la majoritatea pacientilor implantati la intensitate conversationala!

Rezultatele raportate pana acum sugereaza ca implantul activ de ureche medie amplasat in fereastra rotunda este o optiune serioasa de recuperare auditiva in cazul pacientilor cu hipoacuzie mixta severa dupa esecul functional al osiculoplastiilor clasice.

Cum se obtine stimularea auditiva a cohleei?

In cazul implantelor clasice de ureche medie (osisoare artificiale – TORP, PORP –  implante pasive), acestea se interpun pe lantul de transmitere fiziologica a sunetului de la timpan la scala vestibulara  a cohleei, inlocuind elementele osiculare lezate sau blocate. In felul acesta se urmareste o compensare a componentei de transmisie a pierderii auditive a urechii medii (axclusiv) cat mai aproape de rezerva auditiva a cohleei.

Implantul auditiv activ de ureche medie a fost amplasat pana acum pe elementele osiculare restante ale urechii medii, capabile sa transmita vibratiile sonore catre cohlee. Aceasta stratregie a permis nu numai compensarea componentei de transmisie a hipoacuziei, ci, printr-un nivel suplimentar de stimulare furnizat cohleei, ridicarea pragului auditiv al pacientului peste nivelul rezervei cohleare. In acest mod de obtine compensarea simultana a componentei neurosenzoriale a hipoacuziei cu valori de cca 30 dB, similar protezelor auditive externe clasice. Pentru a putea aplica acest mecanism este insa necesara existenta unor structuri osiculare vibratoare restante in urechea medie (scarita, nicovala).

Cea mai noua strategie de implantare a urechii medii se bazeaza pe amplasarea transductorului cu masa flotanta direct in fereastra rotunda. Aceasta tehnica permite extinderea indicatiilor de implant activ al urechii medii la multe dintre cazurile de esec functional al timpanoplastiilor clasice, reprezentand practic cea mai potrivita solutie de recuperarea auditiva in aceste cazuri. Distrugerea completa a elementelor osiculare ale urechii medii pe parcursul bolilor cronice (colesteatom, otite medii, supuratii), reconstuctiile osiulare clasice instabile/ineficiente, labirintizarea pierderii auditive pe masura evolutiei bolilor urechii medii reprezinta tot atatea situatii in care implantul auditiv activ de ureche medie plasat in fereastra rotunda reprezinta o solutie eleganta si eficienta.

Care este eficienta implantarii active a urechii medii in fereastra rotunda?

Tinand seama de faptul ca stimularea directa a cohleei scurt-circuiteaza mecanismul de transmisie al urechii medii, amplificarea realizata cu ajutorul implantului plasat in fereastra rotunda este suficient sa compenseze exclusiv componenta neurosenzoriala a surditatii, astfel incat o amplificare de cca 30dB poate conduce la un rezultat functional spectaculos.  Acest beneficiu auditiv este deja documentat la pacientii la care nivelul preoperator al conducerii osoase este situat intre 50-60dB si 80dB, indiferent de nivelul componentei de transmisie. Pe masura acumularii datelor clinice este posibila o extindere a indicatiilor acestei metode si in cazurile cu pierderi auditive in afara acestor valori.

Care sunt posibilitatile de implantare de ureche medie in Romania?

In acest moment, implantul activ de ureche medie este deja utilizat in cateva clinici cu experienta mai mare sau mai restransa in chirurgia functionala reconstructiva a urechii medii.  La Clinica Urechii din Bucuresti tehnica implantului activ de ureche medie poate fi indicata in cazuri selectionate de pierderi auditive mixte, dupa o evaluare preoperatorie audiologica, otologica si imagistica minutioasa. Experienta echipei de specialisti a clinicii in toate etapele implantului (evaluare si selectie, cofochirurgie, recuperare postimplant), nivelul de dotare cu tehnologie si larga adresabilitate a pacientilor constituie argumente importante pentru maximizarea beneficiilor implantarii.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Tratamentul hipoacuziei severe mixte cu implant vibrator activ de ureche medie plasat in fereastra rotunda”

 1. cristian says:

  buna seara!ma numesc cristian si sunt din bucuresti!am o problema cu auzul!diacnosticul meu este hipoacuzie medie severa bilaterala!as dori sa stiu si eu cat ar costa o asemenea operatie!pute-ti sa imi trimite-ti un raspuns la adresa de mail.port aparat auditiv de multi ani!dar as dori sa stiu daca pot avea si eu o santa la viata!va multumesc

 2. dr.David says:

  Diagnosticul formulat de dvs. este insuficient de precis pentru a putea estima daca beneficiati sau nu de implantul activ de ureche medie. In principiu este nevoie de o evaluare precisa a statusului auzului restant si a patologiei urechii medii. Puteti efectua acest bilant pre-implant la Clinica Urechii din Bucuresti.

 3. ela says:

  Buna ziua
  Copilul meu are hipoacuzie de transmisie bilaterala forma medie
  A purtat BAHA pe banderola de la 6 luni. Acum are 4 ani. Este un candidat bun pt. implantul activ de ureche medie? Limbajul lui s-a dezvoltat f. bine.
  Cum sunt percepute sunetele cu ajutorul VSB- va auzi cum sunt ele in mod natural sau ceva procesat, diferite de cele naturale?
  Si va fi o problema pt. el cand va face schimbarea procesorului din BAHA in VSB? la perceperea sunetelor, ma refer, le va auzi diferit de pana acum?
  Va multumesc.
  Ela

 4. Cauzele hipoacuziei de transmisie pot fi multiple, dar in principiu se localizeaza in urechea externa si/sau medie. Pentru efectuarea implantului VSB este necesara indeplinirea unor conditii anatomice cumulate si a unor criterii audiologice stricte. Din acest motiv este absolut necesara o evaluare amanuntita si cuprinzatoare preimplant.
  Sunetele procesate de VSB sunt livrate urechii interne cu ajutorul unui vibrator, ele urmand mai departe calea normala a transductiei mecano-electrice spre celula ciliata si nervul auditiv. Ca urmare, calitatea auditiei este superioara implantului cohlear spre exemplu (cu conditia unei regleri corecte). In cazul implantului cohlear stimularea sonora se realizeaza cu stimuli electrici aplicati printr-un electrod asupra terminatiilor nervoase ale nervului auditiv.
  In ceea ce priveste calitatea auditiei, mentionez doar faptul ca VSB aplica energia sonora pe structuri anatomice in mod fiziologic vibratile ale urechii medii/ interne (scarita, membrana ferestrei rotunda) pe fiecare parte (se pot monta doua VSB), in timp ce BAHA pune in vibratie nediscriminator intreaga cutie craniana osoasa care adaposteste ambele urechi interne. Desigur, dupa trecerea la VSB, perceptia sonora se va apropia mult de fiziologia normala a urechii interne.

 5. […] citeste articolul… Post Published: 09 aprilie 2010 Author: dr.Lucian David Found in section: articole originale, Hipoacuzia, implant ureche medie, Info medic ORL, Urechea interna […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes